Where Dream Comes Home

REAL ESTATE TURKEY

Aspects To Consider In A Real Estate Agent In Turkey

2 February 2021
Aspects To Consider In A Real Estate Agent In Turkey

Do you know what purpose a real estate agent serves? It's guiding you properly through your most significant decision of purchasing a property. In Turkey, purchasing property gives you the right to citizenship. So, several essential aspects are working behind owning a Turkey property. Only a real estate agent can help you through such serious steps. With detailed knowledge of property and valuation, they redeem you from the verge of making a wrong decision. Therefore, choose your real estate agent wisely. Property.com enlightens you on the aspects you should look after before buying a turkish property.

Why You Should Consult A Turkey Property Agent

Before knowing how you should intervene, why you should hire a Turkey property agent, a reliable agent brings you out of your confusion. A thousand questions hover around your mind when you step up for a property. If the property is in a foreign land, a thousand more adds up. A trustworthy real estate agent will rescue you from this confusion by giving essential information like:

  • Istanbul attracts 45% foreign investment, and Antalya enjoys 23% of foreign investment. At the same time, entire Turkey builds 10,000 new businesses every year.
  • Banks provide coverage up to 90% for private property.
  • One acquires turkish nationality by buying a property in the land
  • The Turkish hotel industry expects 12.4 billion USD by 2023, and the healthcare industry is flourishing at the same scale with an expectation of $20 billion by 2023.

Besides, before you buy apartment in İstanbul, a real estate agent will thoroughly check the property's future possibilities. They explain why these future opportunities should be highlighted. Let your agent deal with the lawyers. This is the USP of choosing an experienced agent of real estate Turkey. They know A-Z of a Turkey Property. Your most trusted one will even be honest with you and explain all the loopholes and the qualities of a property.  

Top Five Advantages Of Choosing A Real Estate Agent

Q1. How does a real estate agent save your money?

Ans: Not only money but your Turkey property agent also saves your time. With a digital catalog, they curtail your hectic of visiting properties. Detailed high pixel pictures of the property appear in front of your eyes on a silver screen. Fixing your property price rests on the agent's shoulder. They pick up the best deal for you.

Q2. How can an agent make your deal with the bank easier?

Ans. Before you search for "apartments for sale in Turkey," learn that banks cover 90% of private property and 30-40% of commercial property. The responsibility of demanding the highest coverage lies on the real estate agents' shoulders.

Q3. What ways can help you cross the language barriers?

Ans. Turkish banks deal with you in your native language. So, choose an agent who cooperates with you in your native language to buy an apartment in Turkey. An agent who speaks your language can help you understand the complications of Turkish law.

Q4. Which industry should you choose in Turkey before investing?

Ans. If you're looking for "apartments for sale" in Turkey, it's a different matter. But if you are willing to purchase a commercial property, you should choose between a hotel or the healthcare industry. These two are immensely flourishing in Turkey. Thousands of foreign investors are coming with new ideas and giving a new definition to these industries. Even the current investors are expecting an enormous profit by 2023.

Q5. What more should you consider in a real estate agent?

Ans. Some more salient features like secure transaction process, before and after-sale functions should also be considered. A complete agent service of real estate Turkey provides you consultation with banks and attorneys.

Some More Things To Focus On

Q1. How should your turkish property agent cooperate with you?

Ans. A Turkish real estate agent should always be available. Your connection with them over the message, email, or phone should never get disconnected. A reliable agent is something whom you can count on anytime, anywhere.

Q2. How should your agent guide you in every step?

Ans. Before buying a property İstanbuls, you must consider some features that your guide should highlight.

  • The present condition of the property
  • Location of the property
  • Necessary facilities of the property
  • The future possibilities of the property
  • Legal complications

Q3. How can a real estate agent help you with your financial plan before purchasing property İstanbuls?

Ans. An experienced agent readily assists you with your financial plan as he has several years of experience in the field. He/she fixes a good deal with the bank. By negotiating with the banks' personnel, he makes the loan sanctioned as per the upper limit.

Q4. What assistance should you expect from an agent regarding the transaction process?

Ans. By evaluating the present and future value of all apartments for sale in Istanbul and similar Turkey properties, the agent reduces your property cost. Let the agent deal with the bargaining process. In an unknown land, a trustworthy agent only can bring you the best property.

Q5. Can a Turkish property bring you turkish nationality?

Ans. The most attractive feature of Turkish property is that it brings you Turkish nationality. You become a Turkish citizen as soon as you buy a property in the land.

Q6. Where to buy apartment in İstanbul?

Ans. Your real estate agent will guide you through all the pros and cons of a property. He/she will explain which location you should choose and why. The present and future possibilities of a property will be placed before your eyes.

A Trusted Agent Is Irreplaceable

Now, you know how important a real estate agent is to buy apartment in Turkey. A trusted agent is like an attractive starter before running into the main course. Often an asset in a foreign land becomes a liability if the property is not planned well. So, if you are searching for "apartments for sale in Istanbul," search for a trusted real estate agent first.

SIMILAR NEWS

LET'S CALL YOU
Please fill in the form below and we will get in touch with you shortly
CALL CENTER

Here are the numbers you can directly reach us

PHONE NUMBER
+90 549 870 38 38
WHATSHAPP HELP
+90 549 870 38 38
Open chat