Where Dream Comes Home

REAL ESTATE TURKEY

Grab The Best Apartment Options In Istanbul

3 February 2021
Grab The Best Apartment Options In Istanbul

Q: 1.Can foreigners buy property in Istanbul?

Ans: Many people who do not have turkish nationality have been given to buy property in Istanbul by the government. However, it is best if you consult a lawyer before investing in properties in Istanbul. Once you’ve decided on buying a property here, hire a real estate agent to make the process simple and easy for you.

Q: 2.What are the things to remember before buying an apartment in Istanbul?

Ans: Before you buy an apartment in Istanbul, you must consider a few things to make the right decision. To begin with, choose the right neighborhood while looking for an ideal property. Know your type; understand what kind of land you require. Accordingly, hire a real estate agent who will help you find your perfect property.

Q: 3.What is the cost like for apartments in Istanbul?

Ans: The estimated cost of rent in Istanbul for a one-bedroom apartment is $297 per month. In Turkish Lira, the average rental price for homes in Istanbul is approximately 18-20 TL.

Q: 4.What are the best apartment options in Istanbul?

Ans: Some of the best apartments for sale are-

  • Chihangir apartments
  • Topkapi apartments
  • Galata Tower View apartments
  • Besiktas Central apartment
  • Zeytinburnu Istanbul
  • Konak Complex
  • The Blue Garden
  • Olgay Residence
  • Tema Tower Complex
  • Levent Tower

Q: 5.What are the steps to buy an apartment in Istanbul?

Ans: If you want to buy properties in Istanbul the right way, you must follow a few steps-

  • Visit Istanbul
  • Do thorough research.
  • Find the right agent.
  • Talk to a reliable real estate agent.
  • Explore every property option well
  • Negotiate price and terms of purchase
  • Appoint a solicitor
  • Receive the title deed (TAPU)

Q: 6.Is Istanbul an excellent place to live?

Ans: Istanbul is undoubtedly one of the most important cities to live in Turkey. Istanbul is rated as one of the best places to live on the world map. When in Turkey, visiting Istanbul is a must. With beautiful architecture, top-rated education centers, shopping centers, and exceptional recreational sites, it makes up for one of Turkey's most visited cities.

Q: 7.What makes Istanbul so popular with foreigners?

Ans: Istanbul is the only city to be located on two different continents- Asia and Europe. It is commonly known as the European Capital of Culture. The culture of the city attracts several foreign visitors. Over the past two years, the city has witnessed a rise in property sales by foreigners outside of turkish nationality.

Q: 8.Is living in Istanbul expensive?

Ans: The cost of living in Istanbul is a bit on the high edge, compared to other cities in Turkey. The main reason for it is that Istanbul is one of Turkey's primary and most attractive cities. However, even with the increased cost, living here is still more affordable than in other European countries. You can conveniently start a small business or a company here.

Q: 9.What is it like buying apartments in Istanbul?

Ans: Being a major big city, real estate opportunities in Istanbul is excellent. Diversity is a significant characteristic in Istanbul that attracts many foreign and national investors. You can also find many good opportunities to buy apartments for sale in Istanbul. Do your research well, and you find several satisfying options.

Q: 10.What are the best areas to live in Istanbul?

Ans: Istanbul is a big city and has a myriad of options for affordable as well as luxurious apartments. We can guide you to some of the best areas to live here-

  • Florya
  • Besiktas
  • Zeytinburnu
  • Avcilar
  • Sisli
  • Faith
  • Aksaray
  • Nisantasi
  • Beyoglu
  • Esenyurt
  • Beylikduzu
  • Buyukcekmece
  • Basakcehir

Q: 11.Where can I buy apartments for sale in Istanbul?

Ans: We have shortlisted a few best areas to buy apartments for sale in Istanbul with several incredible apartment options here.

  • Sultanbeyli
  • Kadikoy
  • Bakirkoy
  • Beylikduzu
  • Buyukcekmece
  • Topkapi
  • Arnavutkoy
  • Sancaktepe
  • Avcilar
  • Umraniye
  • Maltepe

Q: 12.Does Turkish provide citizenship to foreign nationals?

Ans: Turkey has a very simple and straightforward process of giving citizenship to people of foreign origin. There are several options to obtain Turkish citizenship.

  • Citizenship by property investment
  • Citizenship by fixed capital
  • Citizenship by job opportunities
  • Citizenship by bank deposit
  • Citizenship by investment in tourism centers
  • Citizenship by government bonds

Q: 13.What are the perks of acquiring Turkish citizenship?

Ans: Once you have obtained Turkish nationality, there are several perks you get-

  • Full medical assistance is provided.
  • Full access to education institutions and reimbursement plans is given.
  • Turkey passports allow you to travel visa-free to several countries.
  • Residency permit

Q: 14.What are the things to consider before buying a property in Istanbul?

Ans: If you want to make the right decision while buying a property in Istanbul, you must consider a few things. It will enable you to buy the property of your choice and dreams.

  • Consider the view of your apartment. If you want a lake, you have several options for it.
  • Consider the size of the apartment.
  • Is the apartment close to metro lines or highways?
  • Consider your budget
  • Do your research well.

Q: 15.Which ones are the best cities to live in Turkey?

Ans: Among the best cities in Turkey, Istanbul tops the list. Being one of the major cities in Turkey, you can consider buying properties here.

Q: 16.Is Istanbul a safe place to visit and live?

Ans: Currently, according to a study, Istanbul is a safe city to visit and settle. It relatively provides strict vigilance in public places and gathering. With terrorism threats being ever-prevalent, we encourage you to practice your safety with the Turkish government being too cautious. Therefore, visiting Turkey is safe to see.

Q: 17.What is the predominant language in Istanbul?

Ans: Turkish is the national language of Turkey. However, English is the second language of the country. Istanbul, being a great attraction for foreigners, has encouraged the use of English language speaking.

SIMILAR NEWS

LET'S CALL YOU
Please fill in the form below and we will get in touch with you shortly
CALL CENTER

Here are the numbers you can directly reach us

PHONE NUMBER
+90 549 870 38 38
WHATSHAPP HELP
+90 549 870 38 38
Open chat